Acidum aceticum
Kyselina octová je jednosýtna organická kyselina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v prírode a je metabolitom živých organizmov. Kyselina octová je kvapalina s charakteristickým zápachom a vodný roztok s obsahom 8 % alebo viac sa nazýva ocot.
Používa sa najmä pre svoje antimikrobiálne vlastnosti ako konzervačná látka, ktorá zabraňuje rastu baktérií a kvasiniek. Ocot sa používa v potravinárskom priemysle na ochutenie a okyslenie potravín.
Pôsobí aj ako veľmi dobré rozpúšťadlo (najmä farbív, gumy, živíc a éterických olejov) a regulátor pH.
Pri jeho používaní je dôležitá opatrnosť, pretože vo vyšších koncentráciách pôsobí dráždivo.
Synonymá
KYSELINA OCTOVÁ, KYSELINA ETANOVÁ, E260, KYSELINA OCTOVÁ, ACIDUM ACETICUM CONCENTRATUM, ACIDUM ACETICUM GLACIALE