ANTIOXIDANTY ako ochrana zdravia

Antioxidanty sú samostatnou kategóriou produktov, ktoré pôsobia proti nadmernej tvorbe voľných radikálov. Môžu sa úspešne používať ako prostriedok obrany proti stresu, negatívnym vplyvom prostredia a proti predčasnému starnutiu.
Ak si otvoríte ktorýkoľvek vedecký a populárny časopis o zdraví a životnom štýle, nájdete v ňom články zaoberajúce sa problematikou používania antioxidantov od roku 1985. Posledných niekoľko rokov sa touto témou zaoberá aj praktická medicína (napr. v súčasnosti je možné objektívnymi metódami merať hladinu voľných radikálov v krvi).
Možno si myslíte, že antioxidanty sú len ďalšou látkou, ktorá v praxi nie je účinná. Ale nie je to tak, stačí si prečítať knihu Leonarda Hayflicka How and Why We Age (Praha 1997), ktorá opisuje samostatnú teóriu starnutia, aby sme pochopili, prečo sú antioxidanty dôležité a ako nám môžu pomôcť.

AntioxidantyČo sú to ANTIOXIDANTY?

Antioxidanty sú látky prevažne prírodného pôvodu, ktoré dokážu ničiť voľné radikály, čo sú prirodzene sa vyskytujúce odpadové produkty v tele. Týchto voľných radikálov môže byť v tele viac, inokedy menej, čo závisí od mnohých okolností. Hoci sa voľné radikály vyskytujú prirodzene, ich účinky nie sú priaznivé, ak je ich veľa. Dokonca sa hovorí, že sú hlavnou príčinou starnutia a súvisiacich degeneratívnych porúch. Podľa niektorých materiálov sa podieľajú na viac ako 60 ochoreniach vrátane rakoviny, arteriosklerózy, šedého zákalu, porúch plodnosti, imunodeficiencie, kardiovaskulárnych ochorení, Alzheimerovej choroby atď. Preto je v záujme každého z nás kontrolovať a eliminovať tieto vysoko agresívne molekuly (voľné radikály). Tu môžu pomôcť antioxidanty.
V priebehu života nastávajú situácie, keď nie je možné zabrániť vzniku väčšieho množstva voľných radikálov, než je bežné a než je organizmus (antioxidačný systém) schopný dostatočne rýchlo eliminovať. Dôsledkom sú rôzne stupne poškodenia, ktoré sa telo snaží napraviť. Zvýšené množstvo voľných radikálov sa nazýva "oxidačný stres". Zvyšuje sa najmä s vekom, v znečistenom prostredí a pri nadmernej záťaži organizmu (športovci), ale aj pri každodennom strese.

Čo spôsobujú voľné radikály?

Poškodzujú bunkové membrány a ohrozujú stabilitu a obnovu bielkovín. Poškodenie obnovy bielkovín má za následok vznik nepoužiteľných alebo nebezpečných bielkovín, ktoré môžu spôsobiť rakovinovú degeneráciu delenia buniek. Dochádza k zmenám v produkcii prostaglandínov a leukotriénov v prospech tých, ktoré vyvolávajú zápal. Klesá imunita, čím sa zvyšuje riziko autoimunitných ochorení. Peroxidovaný cholesterol (jeden z voľných radikálov) je jednou z najnebezpečnejších látok, pokiaľ ide o koróziu ciev. Urýchľuje proces starnutia a súvisiace ochorenia.
Okrem vhodnej stravy je jednou z možností sebaochrany užívanie látok s antioxidačným účinkom, a to vo forme špeciálne vytvorených potravinových doplnkov. Iný spôsob (zatiaľ) nie je známy.
Zoznam základných antioxidačných látok
MANGÁN - ako súčasť molekuly superoxiddismutázy, jedna z najsilnejších antiradikálových látok.
ZINOK - ako súčasť viacerých enzýmových molekúl a imunostimulátor.
GLUTATÓN - tripeptid (molekula obsahujúca tri spojené aminokyseliny) je veľmi účinná látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v tele.
KOENZYM Q10 - jedna z veľmi perspektívnych látok, pretože je súčasne užitočný pri širokom spektre problémov od zápalu ďasien až po srdcové ochorenia.
Flavonoidy - látky, ktorých účinky boli publikované najmä v posledných rokoch. Medzi najsilnejšie flavonoidy patria tzv. látky OPC (najkvalitnejšou látkou OPC je napr. ANTHOGENOL).
Vitamín C - ten v zozname antioxidačných látok nemožno nespomenúť. Odporúča sa však buď lipozomálna, alebo esterová forma. Kyselina askorbová je v tomto smere veľmi diskutabilná.

Boli vám namerané zvýšené hodnoty kyseliny močovej?

Kyselina močovása za normálnych okolností vytvára v tele ako "odpadový produkt". To znamená, že organizmus je dostatočne inteligentný na to, aby sa do veľkej miery bránil bez zásahov - ale len za prirodzených podmienok, čo moderný život určite nie je. Vysoká hladina kyseliny močovej je buď dôsledkom nadmernej konzumácie vnútorností, kakaa, sardiniek, čokolády, zveriny, kaviáru, alebo dôsledkom nedostatočného vylučovania kyseliny močovej obličkami. vysoká hladina však môže byť aj dôkazom toho, že dotyčný človek z nejakého dôvodu vytvára príliš veľa voľných radikálov alebo ich dostatočne neničí. Jej podávanie sa však neodporúča, pretože je toxická - jej nadbytok je príčinou špecifického zápalu kĺbov nazývaného dna.
Ešte jeden citát z knihy Vitamíny (Praha 2004).
"Záverom teda možno spolu s viacerými autormi konštatovať, že najrozumnejším odporúčaním pre verejnosť je získavať antioxidanty konzumáciou ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov".
RNDr. Fořt na tento citát reaguje nasledovne. "Tento prístup ma úplne vytáča. To títo autori vôbec netušia, čo ešte tieto odporúčané zdroje prírodných antioxidantov obsahujú? O prirodzenom obsahu zdraviu prospešných látok často nemôže byť ani reči. A keď už sú, tak sa konzumujú pri ničení sprievodných nepriaznivých toxických látok."
Zdroj: Zdravie a potravinové doplnky, RNDr. Petr Fořt, CSc., Euromedia Group, k.s. 2005