16,00 EUR
Maltodextrín alebo jeho vplyv na zdravie v potravinách a výživových doplnkoch
Maltodextrín sa používa v potravinárskom priemysle ako plnidlo, zahusťovadlo alebo konzervačná látka. Zlepšuje štruktúru, ale aj chuť potravín. Zároveň ako konzervačná látka predlžuje ich trvanlivosť.
Je to prášková biela látka, ktorá sa vyrába zo škrobu. Najčastejšie z pšenice a kukurice. Používa sa aj škrob zo zemiakov alebo ryže. Vyrába sa hydrolýzou, čo je chemická reakcia, pri ktorej sa škrob "rozbije" na menšie kúsky (menej ako 20 glukózových jednotiek), ktoré sa potom ľahšie dostanú do krvného obehu. U športovcov sa maltodextrín z tohto dôvodu používa ako rýchly zdroj energie. Nájdete ho prakticky vo všetkých športových nápojoch, proteínových tyčinkách alebo náhradách jedla.
Bezpečné alebo nie?
Maltodextrín možno vo všeobecnosti považovať za bezpečnú látku, ak sa nekonzumuje nadmerne. Je to komplexný sacharid (oligosacharid alebo polysacharid). Jeho škodlivosť alebo bezpečnosť však závisí od spôsobu výroby a zdroja, z ktorého pochádza. Najčastejšie sa kritizuje jeho vysoký glykemický index (jeho požitie vyplavuje veľké množstvo inzulínu, čo môže pri dlhodobej konzumácii viesť k inzulínovej rezistencii). Takže pravdepodobne nebude až taký bezpečný.
Maltodextrín je v podstate umelý cukor a nachádza sa takmer vo všetkých potravinách, ktoré sú tzv. priemyselne spracované alebo neobsahujú cukor. Maltodextrín v skutočnosti nemusí byť označený ako cukor (sacharóza). V skutočnosti nemá vôbec žiadnu výživovú hodnotu, sú to len takzvané "prázdne kalórie".
Možno ho nájsť aj v potravinových doplnkoch, kde sa často pridáva na zlepšenie textúry alebo farby. Pri zapuzdrovaní sa používa napríklad na to, aby zapuzdrená látka bola sypkejšia, aby ľahko prechádzala priemyselnými strojmi a nelepila sa na ne. Je možné zapuzdrovať aj bez tejto látky, ale vyžaduje sa viac ľudskej práce, čo potom ovplyvňuje cenu.
Aby to bolo ešte komplikovanejšie, existuje tzv. rezistentný maltodextrín. Ten sa tiež získava zo škrobu, ale prechádza ďalším spracovaním, aby bol stráviteľný. Neposkytuje žiadnu energiu a pôsobí skôr ako vláknina. Bohužiaľ, výrobcovia nemajú povinnosť uvádzať, o aký typ maltodextrínu ide. V potravinových doplnkoch sa zvyčajne používa, ale nemožno ho brať ako pravidlo.
Kedy sa maltodextrínu úplne vyhnúť
- Ak máte bezlepkovú diétu alebo neznášanlivosť lepku. V Európe sa maltodextrín najčastejšie vyrába z pšenice. Hoci sa bielkoviny, ktoré spôsobujú alergickú reakciu, pri výrobe odstraňujú, pri výrobe môže stále dochádzať ku krížovej kontaminácii.
- Ak trpíte chronickým zápalovým ochorením čriev (napr. Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída). Pravidelný príjem maltodextrínu v strave môže zhoršiť stav črevnej mikroflóry. Štúdie na myšiach ukazujú, že maltodextrín umožňuje rast najmä E.coli.
- Ak patríte medzi "kučeravce", pri pravidelnej konzumácii maltodextrínu sa mu vyhýbajte. Na druhej strane je dobré mať ho pri sebe v prípade hypoglykémie, ale postačí aj obyčajný cukor.
- Ak dodržiavate nízkosacharidovú diétu, teda diétu, pri ktorej sú sacharidy vylúčené.
Spodný riadok
Maltodextrín v malých dávkach určite nie je škodlivý. V každom prípade nie je potrebné konzumovať ho pravidelne, pokiaľ nejde o tzv. rezistentný maltodextrín, ktorý môže slúžiť ako vláknina a pomocník pri trávení v doplnku stravy.
Ak užívate výživový doplnok s obsahom maltodextrínu, vyžiadajte si informácie o zdroji a spôsobe výroby. Dobrý výrobca by mal tieto informácie poskytnúť.
Dá sa povedať, že kvalitní výrobcovia od používania maltodextrínu v doplnkoch stravy upúšťajú.