Aditíva sú zložky, ktoré sú súčasťou výrobku (výživového doplnku alebo kozmetického prípravku) a ktoré sa pridávajú na konzervovanie, zafarbenie alebo na zlepenie tablety. Môžu byť prírodného pôvodu alebo vyrobené chemicky. To však neznamená, že sú pre naše telo škodlivé. Ľudské telo je chemická továreň, preto nie vždy platí, že chémia = zlo.
Tento súbor neustále dopĺňame a snažíme sa prinášať informácie o tom, čo jednotlivé látky znamenajú a či sú bezpečné.
Maltodextrín - plnidlo, zahusťovadlo a konzervačná látka v potravinách.
Glycerín (prírodného pôvodu)
Rastlinný glycerín je bežnou zložkou prírodnej kozmetiky. Je bežnou súčasťou prírodných tukov (napríklad olejov) a prirodzene sa vyskytuje v našom tele. Vyrába sa ako vedľajší produkt pri výrobe. Je to čistá látka, ktorá sa v kozmetike používa na hydratáciu. Je preto bežnou zložkou krémov, ale možno ju nájsť aj v zubných pastách.
Hydroxypropylmetylcelulóza
Pripravená chemicky z celulózy. Používa sa ako spojivo alebo stabilizátor v potravinových doplnkoch.
Považuje sa za neaseptickú látku, ale pri vyššom množstve môže spôsobiť nadúvanie. Označuje sa E464.
Mikrokryštalická celulóza
Vo vode nerozpustný polysacharid, základná stavebná jednotka bunkových stien rastlín. Vo forme prášku je to biela látka bez zápachu. Označenie E460.
Pre ľudí je nestráviteľná, a preto sa zvyčajne vylučuje. V potravinových doplnkoch pôsobí ako plnidlo, emulgátor alebo zahusťovadlo. do tabliet sa pridáva ako protipenivý prostriedok.
Celulóza nevykazuje žiadne nepriaznivé účinky a považuje sa za bezpečnú látku.
Mikrokryštalická celulóza sa vyrába z normálnej celulózy pôsobením kyseliny chlorovodíkovej, prášková celulóza sa vyrába mechanickým narušením a čistením celulózy z rastlinných vlákien.
Silica
Látka používaná v potravinárskom priemysle ako plnidlo, nosič alebo protihrudkujúca látka. Môže sa používať pre vegetariánov, vegánov a všetky náboženstvá.
Je to látka, ktorá sa bežne vyskytuje v prírode ako piesok alebo kremeň. Väčšinou sa vyrába pre potravinársky priemysel. Nie je živočíšneho pôvodu, je neškodný pre deti a nie je alergénom.
Označuje sa E551.
Oxid titaničitý (oxid titaničitý)
Ide o chemickú zlúčeninu kyslíka a titánu. V prírode sa vyskytuje vo viacerých minerálnych formách, ale po extrakcii je potrebné ho čistiť pomocou syntetických procesov.
Je bežnou zložkou kozmetických výrobkov, často sa používa ako pigment (má vysoký jas, vysoký index lomu a je odolný voči UV žiareniu - preto sa často používa v opaľovacích krémoch).
V potravinách sa nachádza ako farbivo v žuvačkách a cukrovinkách. Označuje sa E171.
Považuje sa za bezpečnú a nedráždivú látku, ktorá je vhodná pre citlivých jedincov. Nevstrebáva sa do pokožky a nedráždi ju. Je povolená na používanie v prírodnej certifikovanej kozmetike. Neodporúča sa však používať ho vo forme nanočastíc.
Stearát horečnatý
Stearan horečnatý, známy aj ako stearan horečnatý, je biela pevná látka, ktorá sa topí pri 88 °C. Je to organická zlúčenina, ktorá je nerozpustná vo vode a všeobecne sa považuje za bezpečnú súčasť ľudskej stravy. Pre túto neškodnosť a pre svoje vlastnosti sa často používa ako klzná látka pri výrobe tabliet, kapsúl a práškov na lieky.
Zdrojom tejto látky je zvyčajne hovädzí tuk. Výrobky vhodné pre vegetariánov a vegánov obsahujú stearan horečnatý z rastlinných zdrojov (táto informácia sa musí uviesť, ak zdroj nie je živočíšny).
Ako prídavná látka v potravinách má kód E572.
Uhličitan vápenatý
Uhličitan vápenatý sa získava z prírodných minerálov (vápenec, mramor, aragonit alebo koraly) a pri použití v potravinách a kozmetike sa musí testovať na prítomnosť olova, ortuti a kadmia. Pre nás je známejší názov krieda. Má označenie E170.
Najčastejšie sa používa ako regulátor kyslosti, plnidlo do žuvačiek alebo ako leštidlo do zubnej pasty. Nájdeme ju aj ako stabilizátor v kandizovanom ovocí.
Pri nadmernom používaní môže spôsobiť nadúvanie a zápchu (ale dávka by musela byť veľmi vysoká). V medicíne sa používa proti hnačke alebo páleniu záhy.
Xylitol
Xylitol je cukor, presnejšie cukrový alkohol. Nazýva sa aj drevený alebo brezový cukor. V prírode sa nachádza v malinách, slivkách, jahodách, ale aj v ovse a iných prírodných zdrojoch. Je to prírodné sladidlo, ktoré sa často používa na sladenie sirupov. Často sa používa aj ako plnidlo do rôznych detských žuvacích tabliet. Znižuje tvorbu zubného povlaku a na rozdiel od bežných sladkostí nevytvára živnú pôdu pre plesne.
Výber produktov bez prídavných látok
NOVĚ VE 270 KAPSLOVÉM BALENÍ