23,30 EUR
Mliečnan sodný
Mliečnan sodný sa vyrába v tekutej alebo práškovej forme a vždy má mierne slanú chuť. Vyrába sa fermentáciou cukru z kukurice alebo cukrovej repy.
Mliečnan sodný pôsobí ako konzervačná látka (najmä v kombinácii s inými konzervačnými látkami), regulátor kyslosti a plnidlo.
Používa sa v kozmetických výrobkoch pre svoje hydratačné vlastnosti. Pre tieto vlastnosti sa používa ako náhrada glycerínu.
Medzi ďalšie vlastnosti patria jeho antioxidačné účinky.
V koncentráciách bežne dostupných v kozmetike sa považuje za bezpečný. Na veľmi citlivej pokožke môže spôsobiť mierne podráždenie. Ide však o veľmi malý počet prípadov.
Označenie potraviny E325.
Synonymá
2-HYDROXYPROPÁNOVÁ KYSELINA, JEDNOSODNÁ SOĽ, 2-HYDROXY-JEDNOSODNÁ SOĽ KYSELINY PROPÁNOVEJ, 2-HYDROXYPROPÁNOVÁ KYSELINA, JEDNOSODNÁ SOĽ, MONONATRIOVÁ SOĽ KYSELINY 2-HYDROXYPROPÁNOVEJ, MONONATRIOVÁ SOĽ KYSELINY PROPÁNOVEJ, 2-HYDROXYPROPÁNOVÁ KYSELINA, 2-HYDROXY-, MONONATRIOVÁ SOĽ KYSELINY PROPÁNOVEJ, 2-HYDROXYPROPIONÁT SODNÝ, MONONÁTRIOVÁ SOĽ ROZTOK MLIEČNANU SODNÉHO, -HYDROXYPROPIONÁT SODNÝ, LAKOLÍN, SODNÁ SOĽ KYSELINY MLIEČNEJ