O mikrosvete v našich útrobách. A nielen tam.

Počas návštevy farmy, ktorá funguje ako ekologická a ktorej produkty sa môžu pýšiť označením Demeter, ma napadlo, ako sme sa ako ľudia v našom vnímaní odtrhli od celku a sme schopní vnímať len čiastkové prvky. Keď na pôdu aplikujeme herbicíd, zlikvidujeme burinu, ale spolu s ňou aj užitočné baktérie, ktoré sú pre pôdu dôležité. Pôda sa potom stáva ešte slabšou a náchylnejšou na choroby. Okrem toho sa týmito zásahmi znižuje aj počet opeľovačov a iných dôležitých foriem života.
Keď sa prechádzate po pôde, o ktorú sa starali s láskou a rešpektom k biodiverzite, máte úplne iný pocit. Akoby ste mohli dýchať hlbšie a zdravšie. Tieto zdravé a komplexné pôdy sú oveľa odolnejšie voči škodcom a pestované plodiny sú výživnejšie.
Rovnako je to aj vmedicíne. Telo sme rozdelili na najmenšie anatomické prvky. Môžeme sa zamerať na najmenšiu baktériu, ale nevnímame telo a jeho biodiverzitu ako celok. V celosvetovom meradle teda existuje rezistencia voči ATB a smrť v dôsledku podávania liekov je tretia najčastejšia. A určite civilizácia nie je ani zdravšia, ani šťastnejšia.
Skôr ako použijete na pôdu akýkoľvek prípravok (herbicíd, pesticíd), skúste sa zamyslieť nad slovami môjho starého otca - "Trocha práce v zemi ešte nikdy nikoho nezabila, ale chémia nás raz zabije všetkých." Tiež povedal, že jeden prd je lepší ako desať lekárov :-)

Ľudská biodiverzita

Môžeme týmto holistickým vedám veriť alebo nie, ale ľudia sú jednoducho prirodzenou súčasťou prírody. Jeho telo sa skladá z rovnakých minerálov a prvkov ako pôda, po ktorej sa pohybuje. Uvažujte v tejto globálnej perspektíve, ale aj v tom, ako sa staráte o kúsok pôdy, ktorý vám bol zverený (záhrada, pole..).
V našom tele sa táto biosurovina ukladá predovšetkým v črevnej mikroflóre. Jej kvalita, rozmanitosť a zdravie určujú stabilitu, odolnosť a pružnosť nášho tela, ale aj mysle. Tieto mikroorganizmy sa nachádzajú predovšetkým v tráviacom trakte a v ústach. Táto mikrobiota je veľmi dôležitá pri udržiavaní homeostázy organizmu a GALT /črevné lymfatické tkanivo/ sa považuje za jeden zo 4 základných regulačných mechanizmov organizmu. Spolu s CNS, imunitným systémom a hormonálnym systémom(Všetko súvisí so všetkým).
Črevný mikrobióm
Táto kolónia baktérií, vírusov a húb zohráva nezastupiteľnú úlohu pri trávení potravy, produkcii vitamínov a aminokyselín, tvorbe glukózy alebo výrobe energie z potravy. Je tiež zodpovedná za telesnú hmotnosť a zmiernenie zápalových reakcií. Niektoré vedecké štúdie ukazujú, že naše baktérie môžu ovplyvňovať aj naše správanie a kognitívne funkcie.
Mikrobiota sa formuje od narodenia, ovplyvňuje ju pôrod, dojčenie a strava, ktorú dieťa dostáva. Deti narodené cisárskym rezom a potom na umelej výžive majú oveľa menej prospešných baktérií a sú vystavené väčšiemu riziku vzniku autoimunitných alebo alergických ochorení (ekzém, astma) v budúcnosti.
Téma atopický ekzém TU.

Čo s tým?

Bolo by dobré zaviesť probiotiká (prospešné baktérie), ktoré zaručene udržia váš mikrobióm v poriadku a urobia zázraky pre vaše črevá. Nie je to však také jednoduché. Pridávať probiotiká do organizmu, ktorý dosiahol dysbiózu, je ako liať benzín do deravej nádrže. Možno to pomôže a možno sa budete dokonca cítiť lepšie, ale ak zostanete pri rovnakom životnom štýle, po ich vysadení budete opäť tam, kde ste boli. Je to aj preto, že baktérie mliečneho kvasenia (princíp väčšiny probiotík) nie sú typické pre tráviaci systém, takže je otázka, nakoľko sú skutočne schopné dlhodobo kolonizovať naše črevá. Súčasné výskumy ukazujú, že účinky probiotík môžeme využiť len vtedy, ak sa podávajú pravidelne, pretože v čreve vydržia maximálne týždeň.
Má teda zmysel užívať probiotiká každý týždeň po liečbe ATB?
Okrem toho existujú prebiotiká, nestráviteľné sacharidy, ktoré prechádzajú črevným traktom, kde sa fermentujú. To je veľmi dôležitý aspekt.
Prebiotika-do-popisu

Prebiotiká v strave

Tmavá zelenina, orechy, semená, celozrnné výrobky, orechy.
Typická moderná strava obsahuje len malý podiel týchto prirodzených prebiotík.

Ďalšou bolesťou je, že máme pocit, že prirodzené probiotiká do nás dostávajú jogurty, kefíry atď. Aby však boli tieto výrobky zdravé, museli by byť vyrobené z nepasterizovaného mlieka. Nehovoriac o tom, že veľa ľudí znáša mliečne výrobky veľmi zle a ich konzumáciou si spôsobujú ďalšiu črevnú dysbiózu.

Probiotika-ve-strave

Probiotiká v strave

Skvelým zdrojom probiotík sú fermentované potraviny (kapusta, uhorky), kombucha, natto (myslím, že našinec ho nemôže jesť :-)), ryžový kefír.

Chémia okolo nás a v nás

Chémia je veľkým ničiteľom našich črevných priateľov. A tým nemyslím len tú hrôzu, ktorú používa "agrobaron" na svojich poliach, ale aj tú, ktorú dobrovoľne používame my sami. Parfumy, krémy, zubné pasty, dekoratívna kozmetika... Prečítajte si zloženie toho, čo si každý deň dávate na tvár.
Pozrite si kategóriu prírodnej kozmetiky, v ktorej sme vybrali produkty bez zbytočných chemikálií.
Prírodná kozmetika
Uvažovať v súvislostiach znamená zahrnúť všetky tieto aspekty. Ak sa chystáte použiť na záhrade roundup, chodiť okolo nej a potom si kúpiť drahé probiotiká, je to viac než hlúpe.
Spoločný vzťah medzi ľuďmi a mikrobiotou je výsledkom evolúcie, tisícov rokov spolužitia. Zloženie mikrobioty sa u rôznych národov a kultúr líši v závislosti od ich stravy a životného štýlu. Konzumácia priemyselne spracovaných potravín, nadmerné používanie ATB, nadmerná hygiena a chemikálie v kozmetických výrobkoch nezvratne menia našu mikrobiotu.

Zníženie množstva potravín

Naša civilizácia trpí nadbytkom, ktorý neprospieva črevnej mikroflóre. Zníženie príjmu kalórií a výber čerstvých, nerafinovaných potravín vedie k zlepšeniu a predĺženiu života.
Čo si myslíte o informácii, že by mali stačiť 2 - 3 jedlá denne, aby naše telo vydržalo aspoň 16 hodín bez jedla? Je to v rozpore so všetkým, čo nás učili o zdravom stravovaní. Jedzte 5-krát denne. Radšej by sme jedli často a málo, takže počas dňa sa stále občerstvujeme a necháme úbohé baktérie na pokoji. A potom si v rámci zdravého odporúčania dáme v januári šalát, pretože je to dobré pre líniu. Omyl. Skúste si vyhľadať informácie o prerušovanom pôste.

Máte slepé črevo?

Doprajte si stravu bohatú na probiotiká a prebiotiká. Slepé črevo patrí k lymfatickému tkanivu a jeho úlohou je monitorovať vstup cudzích mikróbov do tela. V podstate podobne ako mandle. Zdravé slepé črevo obsahuje veľmi vybranú zbierku tých najúžasnejších prospešných baktérií.
Po výdatnej hostine prichádza napríklad hnačka, ktorá prirodzene vylúči mikróby a obyvateľov čreva, ktorých tam nechceme. Črevný výbežok potom opäť rozširuje zdravý mikrobióm. Takže črevá to dokážu samé, ale bez slepého čreva je to trochu hendikep a je dobré na to myslieť a občas telu pomôcť.

Čo som vlastne chcel týmto článkom povedať?

  • Po prvé, že starostlivosť o črevný mikrobióm je dôležitou súčasťou celostnej medicíny.
  • Po druhé, že probiotiká sú fajn, ale ich účinok je dosť obmedzený. Zamyslite sa nad tým. Črevá sú súčasťou širšieho celku a niekedy na úpravu mikrobioty musíte urobiť niečo iné.
  • Po tretie, že črevo je jedným zo 4 regulačných mechanizmov tela. Ovplyvňuje centrálny nervový systém, hormonálny systém a imunitný systém. Zároveň je však týmito systémami ovplyvňované. Nezabúdajte na to.
  • Celostná medicína je o pohľade na vaše telo z vtáčej perspektívy. Tvrdenie, že za všetko môže zlá črevná flóra, nie je holistická medicína. Ide to hlbšie, ale GALT je stále len časť celku.
AUTOR
Mgr. Jana Kubíčková
ZDROJE: MÁRIA KUBÍČKOVÁ, PHD:
Mŕtvy P., Žiť dobre, žiť dlho, TČM POINT s.r.o, prvé vydanie 2018, ISBN 978-80-907261-0-9
Enders G., Črevá nie sú tabu, Euromedia Group, a.s., druhé vydanie, ISBN9788024265421

Z našej ponuky